Χρώμα
color


  • Χρώμα ενός ορυκτού είναι αυτό που εμφανίζει μόνο με πολωτή (Nicols //).

  • Τα ορυκτά εμφανίζουν μεγάλο εύρος χρωμάτων από άχρωμα ή λευκά (χαλαζίας, άστριοι, ολιβίνης) έως έγχρωμα (κεροστίλβη-πράσινη, βιοτίτης-καστανός, γλαυκοφανής-κυανός).

  • Το χρώμα ενός ορυκτού στο μικροσκόπιο μπορεί να είναι διαφορετικό από το χρώμα του μακροσκοπικά (πχ. πυρόξενος, μαύρο-μακροσκοπικά, άχρωμο έως ελαφρά χρωματισμένο-μικροσκοπικά).

  • Το λευκό φως αποτελείται από ακτινοβολίες με διάφορα μήκη κύματος (λ=380-780 nm) και διάφορα χρώματα (ιώδες, κυανό, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ερυθρό).

  • Τα λευκά ή άχρωμα ορυκτά (πχ. χαλαζίας) επιτρέπουν να διέλθουν όλες οι ακτινοβολίες με αποτέλεσμα το λευκό χρώμα.

  • Τα έγχρωμα ορυκτά (πχ. πράσινη κεροστίλβη) απορροφούν κάποιες ακτινοβολίες και επιτρέπουν να διέλθουν οι υπόλοιπες, οι οποίες συνθέτουν κάποιο χρώμα διαφορετικό του λευκού.

  • Τα αδιαφανή ορυκτά (πχ. μεταλλικά ορυκτά) απορροφούν όλες τις ακτινοβολίες με αποτέλεσμα το ορυκτό να εμφανίζεται μαύρο. Για το λόγο αυτό τα μεταλλικά ορυκτά δεν μπορούν να εξεταστούν με το πολωτικό μικροσκόπιο (διερχόμενο φως) αλλά εξετάζονται με το μεταλλογραφικό μικροσκόπιο (ανακλώμενο φως).


Α. Nicols // Β. Nicols //  

Έγχρωμα ορυκτά

Α. Βιοτίτης (καστανός).
Β. Κεροστίλβη (πράσινη).
Γ. Γλαυκοφανής (κυανός).
Δ. Σταυρόλιθος (χρυσοκίτρινος).

Γ. Nicols // Δ. Nicols //

Α. Nicols // Β. Nicols //  

Άχρωμα ή λευκά ορυκτά

Α. Χαλαζίας και πλαγιόκλαστο.
Β. Σανίδινο.
Γ. Μοσχοβίτης και χαλαζίας.
Δ. Ολιβίνης.

Γ. Nicols // Δ. Nicols //

Α. Nicols // Β. Nicols //  
Ορισμένα όρυκτά (π.χ. οι πυρόξενοι) εμφανίζονται από άχρωμα (Α) έως ελαφρά χρωματισμένα (Β,Γ,Δ) ανάλογα με τη χημική τους σύσταση.
Γ. Nicols // Δ. Nicols //

Α. Nicols // Β. Nicols //  

Αδιαφανή ορυκτά

Α. Χρωμίτης (μαύρος) με ολιβίνη και σερπεντίνη (άχρωμα).
Β. Μαγνητίτης (μαύρος) με αλλανίτη (καστανός).


Μακροσκοπικά Nicols //  

Επάνω: Το χρώμα ενός ορυκτού στο μικροσκόπιο συχνά είναι διαφορετικό από το μακροσκοπικό του χρώμα. Π.χ. Ο πυρόξενος είναι μαύρος μακροσκοπικά αλλά άχρωμος στο μικροσκόπιο.

Κάτω: Ενίοτε το χρώμα ενός ορυκτού στο μικροσκόπιο μπορεί να αντικατοπτρίζει το μακροσκοπικό του χρώμα. Π.χ. Ακτινόλιθος.

Μακροσκοπικά Nicols //