Αδιαφανή ορυκτά
opaque minerals

  • Τα αδιαφανή ορυκτά είναι αδιαπέρατα από το φως και εμφανίζονται μαύρα, τόσο με παράλληλα όσο και με διασταυρομένα Nicols. Είναι συνήθως μεταλλικά ορυκτά, όπως μαγνητίτης, χρωμίτης, αιματίτης, σιδηροπυρίτης, χαλκοπυρίτης κλπ.

  • Ενίοτε μπορούμε να έχουμε κάποια υποψία για τη φύση τους παρατηρώντας το σχήμα ή κάποια απόχρωση τους. Κατά κανόνα όμως τα μεταλλικά ορυκτά δεν είναι δυνατό να αναγνωριστούν σε λεπτές τομές με το πολωτικό μικροσκόπιο διερχομένου φωτός, γι' αυτό και αναφέρονται γενικά ως αδιαφανή ορυκτά.

  • Αντίθετα, μπορούν να παρατηρηθούν λεπτομερώς και να αναγνωριστούν σε λεπτές στιλπνές τομές με το μεταλλογραφικό μικροσκόπιο ανακλωμένου φωτός.

Μικροσκοπικές εικόνες

Nicols // Nicols X
Αδιαφανείς κόκκοι μαγνητίτη. (Πέτρωμα: Γρανίτης).
Nicols // Nicols X

Nicols // Nicols X  
Αδιαφανείς κόκκοι μαγνητίτη με πυρόξενο. (Πέτρωμα: Μονζονίτης). 
Nicols // Nicols X

Nicols // Nicols X  
Διάσπαρτοι κόκκοι χρωμίτη. (Πέτρωμα: Δουνίτης). 
Nicols // Nicols X

Nicols // Nicols X  
Συχνά οι αρχάριοι συγχέουν τα αδιαφανή ορυκτά (Opq) και τις οπές στις λεπτές τομές, δεδομένου ότι με πολωτή και αναλυτή αμφότερα εμφανίζονται μαύρα, τα αδιαφανή μη επιτρέποντα να διέλθει το φως, ενώ οι οπές είναι πληρωμένες με συγκολλητική ρητίνη (π.χ. βάλσαμο του Καναδά, BK) και συμπεριφέρονται ισότροπα. Η διαφορά είναι ότι τα αδιαφανή ορυκτά εμφανίζονται μαύρα και με παράλληλα Nicols, ενώ οι οπές φωτεινές. (Πέτρωμα: Δουνίτης). 
Nicols // Nicols X

Nicols // Nicols //  
Κρύσταλλοι βιοτίτη (Bt) και οξυκεροστίλβης (Hbl) που εμφανίζουν οπακιτίωση (μετατροπή σε αδιαφανή ορυκτά και πυρόξενο). (Πέτρωμα: Τραχείτης, επάνω - Ανδεσίτης, κάτω). 
Nicols // Nicols //