ΠΡΟΛΟΓΟΣ


  • Το μάθημα "ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ" διδάσκεται στους φοιτητές του Β' εξαμήνου του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει στοιχεία της Οπτικής Ορυκτολογίας και τις ιδιότητες και αναγνώριση των κυριότερων πετρογενετικών ορυκτών με το πολωτικό μικροσκόπιο. Η διδασκαλία του μαθήματος γίνεται με παραδόσεις (δύο ώρες εβδομαδιαίως) και εργαστηριακές ασκήσεις (δύο ώρες).

  • Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε κυρίως για να βοηθήσει τους φοιτητές μας στην κατ' ιδίαν μελέτη τους. Για να καλύψει ο φοιτητής το αντικείμενο του μαθήματος επαρκώς, χρειάζεται να έχει συχνή επαφή με το μικροσκόπιο. Αυτό καθίσταται τεχνικά και χρονικά δύσκολο έως αδύνατο λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών στο τμήμα μας. Ελπίζουμε η ιστοσελίδα αυτή να αντισταθμίσει τις δυσκολίες, ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές μας να λύσουν αρκετές από τις απορίες τους.

  • Στην ιστοσελίδα περιέχονται τα κυριότερα πετρογενετικά ορυκτά που διδάσκονται στο μάθημα. Για κάθε ορυκτό, ένας πίνακας παραθέτει συνοπτικά τις βασικές ιδιότητες και ακολουθεί πλούσιο οπτικό υλικό για την καλύτερη περιγραφή και κατανόηση των ιδιοτήτων αυτών. Μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στην ύπαρξη του οπτικού υλικού διότι αυτό είναι που λείπει από το φοιτητή στην κατ' ιδίαν μελέτη του.

  • Η φωτογράφιση των λεπτών τομών έγινε με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή NIKON COOLPIX 990 προσαρμοσμένη σε τριοφθάλμιο μικροσκόπιο LEITZ ORTHOPLAN στο Εργαστήριο Γεωχημείας του Τομέα Ορυκτολογίας - Πετρολογίας - Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. Οι μακροσκοπικές φωτογραφίες είτε λήφθηκαν από το Διαδίκτυο είτε αφορούν ορυκτά και πετρώματα του Εργαστηρίου.

  • Σας ευχόμαστε καλό διάβασμα.

Οι διδάσκοντες και οι συγγραφείς
 
Λαμπρινή Παπαδοπούλου Τριαντάφυλλος Σολδάτος  Γεώργιος Χριστοφίδης
Ομότιμος Καθηγητής