μαθήματα
φυσικής γεωγραφίας

Ηλεκτρονικό βιβλίο

5.        ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ

5.1. Γενικά

Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μορφών ζωής και του περιβάλλοντός τους είναι η επιστήμη της οικολογίας. Το οικολογικό σύστημα των οργανισμών και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ονομάζεται οικοσύστημα.

Τα οικοσυστήματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγόριες, στα υδρόβια και στα χερσαία.

Τα υδρόβια οικοσυστήματα περιλαμβάνουν τα θαλάσσια περιβάλλοντα και τα περιβάλλοντα γλυκών νερών των ηπείρων. Τα θαλάσσια οικοσυστήματα περιλαμβάνουν τους ανοιχτούς ωκεανούς, τις παράκτιες εκβολές και τους κοραλλιογενείς υφάλους. Τα οικοσυστήματα γλυκών νερών περιλαμβάνουν τις λίμνες, τα ποτάμια και τους βάλτους. Τα οικοσυστήματα αυτά εξαρτώνται κυρίως από το υδρολογικό ισοζύγιο και τον κύκλο του νερού.

Στα χερσαία οικοσυστήματα η μεγαλύτερη αναγνωρίσιμη υποδιαίρεση είναι ο τύπος της οικολογικής κοινότητας. Αν και οι τύποι των οικολογικών κοινοτήτων περιλαμβάνουν το σύνολο της ζωικής και φυτικής ζωής, τα πράσινα φυτά υπερισχύουν στις οικολογικές κοινότητες κυρίως λόγω των τεράστιων αριθμών τους, συγκρινόμενοι με τους αριθμούς των άλλων οργανισμών. Έτσι, οι οικολογικές κοινότητες διαχωρίζονται με βάση τα χαρακτηριστικά της βλάστησής τους. Οι οικολόγοι αναγνωρίζουν πέντε κύριους τύπους οικολογικών κοινοτήτων για τα χερσαία οικοσυστήματα: τα δάση, τα λιβάδια, τις σαβάνες, τις ερήμους και τη τούνδρα.

Τα οικοσυστήματα της γης, χερσαία και θαλάσσια, δεν παραμένουν αμετάβλητα. Επηρεάζονται από τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές και από τη δράση του ανθρώπου, κυρίως τα χερσαία ,αλλά και τα θαλάσσια, σε μικρότερο βαθμό.


Σχήμα 5.1.:Ενδιαιτήματα του καναδικού δάσους

Οι κατηγορίες υποδιαίρεσης των ηπειρωτικών οικοσυστημάτων ονομάζονται τύποι οικολογικών ενοτήτων: δάση, λιβάδια, σαβάνες, έρημοι, τούνδρες. Ο οικολογικός τύπος του δάσους περιλαμβάνει έναν αριθμό σπουδαίων σχηματισμών δασών .

Τα είδη και η κατανομή των διάφορων οικοσυστημάτων παγκοσμίως εξαρτώνται από τη γεωμορφολογία των περιοχών όπου βρίσκονται, το κλίμα και γενικότερα τις κλιματικές αλλαγές καθώς και το γεωγραφικό πλάτος. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στον πλανήτη, κυρίως τον τελευταίο αιώνα, είναι μεγάλης κλίμακας και δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν τη ζωή και την ανάπτυξη των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο.


Επιστροφή στη σελίδα περιεχομένων

Επικοινωνία: vouval@auth.gr