ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ STROMATOPOROIDEA


 

    Εξαφανισμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί που σχημάτιζαν επιχρίουσες ελασματώδεις αποικίες. Οι αποικίες έχουν μέγεθος από λίγα cm έως 1 m διάμετρο και αποτελούνται από σκελετικά κατασκευάσματα ασβεστιτικής σύστασης με ποικίλη μορφή: Ελασματοειδή, Δόμου, Στηλοειδή και σπάνια Δενδροειδή.

    Ο σκελετός τους ή κοινόστεο (coenosteum) αποτελείται από κάθετα ραβδία (pillars) και λοξά ελάσματα (lamellae) τα οποία σχηματίζουν κανονικό ή ακανόνιστο πλέγμα. Πολλές στρωματοπόρες φέρουν ένα σύστημα κάθετων και εγκάρσιων αγωγών που στην επιφάνεια σχηματίζει αστεροειδείς αύλακες (αστρόρριζα). Το κοινόστεο διαχωρίζεται από λεπτά οριζόντια δάπεδα (tabulae) και κύστεις (dissepiments) (Σχ. 8,9,10).

    H μελέτη του σκελετού γίνεται με προσανατολισμένες τομές. Στο παρελθόν οι Στρωμα-τοπόρες θεωρήθηκαν ότι είχαν συγγένεια με Κυανοφύκη, Τρηματοφόρα, Σπόγγους, Υδρόζωα, Οκτωκοράλλια, Κοράλλια, Βρυόζωα. Η πιο αποδεκτή μέχρι πριν λίγα χρόνια συγγένεια ήταν με τα Υδρόζωα. Αλλά το 1986 ο Clarkson τις τοποθέτησε σε μια ξεχωριστή Συνομοταξία.

 

Γεωλογική σημασία Στρωματοπορών

 

    Εμφανίστηκαν πιθανώς στο Κάμβριο, είναι γνωστές με σιγουριά από το Ορδοβίσιο μέχρι το τέλος του Κρητιδικού και με αμφιβολία στο Ολιγόκαινο. Η μεγαλύτερη ανάπτυξή τους παρατηρήθηκε στον Παλαιοζωικό όπου αποτέλεσαν πολύ σημαντικούς κατασκευαστές υφάλων, τόσο στο Σιλούριο όσο και στο Δεβόνιο. Οι Μεσοζωικές στρωματοπόρες αν και παρουσιάζουν ομοιότητες με τις Παλαιοζωικές δεν ήταν κατασκευαστές υφάλων. Οι στρωματοπόρες θεωρούνται ότι δείχνουν ρηχά, ζεστά, καθαρά νερά. Aντιπρόσωποι Stromatopora (Ορδοβίσιο-Πέρμιο), Actinostroma (Κάμβριο-Λιθανθρακοφόρο).