Πλεοχροϊσμός
pleochroism


  • Πλεοχροϊσμός είναι η αλλαγή του χρώματος ή της έντασης του χρώματος ενός ορυκτού με τη στροφή της τράπεζας του μικροσκοπίου.

  • Παρατηρείται μόνο με πολωτή (Nicols //).

  • Ο πλεοχροϊσμός μπορεί να είναι έντονος (πχ. βιοτίτης, κεροστίλβη) έως ασθενής (πχ. πυρόξενοι, επίδοτο).

  • Οφείλεται στο ότι το ευθύγραμμα πολωμένο φως του μικροσκοπίου διερχόμενο μέσα από έναν ανισότροπο ορυκτό υφίσταται διαφορετική απορρόφηση σε διάφορες κατευθύνσεις με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφορετικού χρώματος.

  • Ο πλεοχροϊσμός εμφανίζεται σε μερικά από τα έγχρωμα ανισότροπα ορυκτά. Δεν εμφανίζεται στα άχρωμα καθώς και στα ισότροπα ορυκτά. Έτσι:

    • Οι ισότροποι κρύσταλλοι (κυβικό) δεν εμφανίζουν πλεοχροϊσμό (έχουν έναν δείκτη διάθλασης).

    • Οι μονάξονες κρύσταλλοι (τριγωνικό, τετραγωνικό εξαγωνικό) εμφανίζουν πλεοχροϊσμό ανάμεσα σε δύο χρώματα (που αντιστοιχούν στους δείκτες διάθλασης ne και no).

    • Οι διάξονες κρύσταλλοι (ρομβικό, μονοκλινές, τρικλινές) εμφανίζουν πλεοχροϊσμό ανάμεσα σε τρία χρώματα (που αντιστοιχούν στους δείκτες διάθλασης nα, nβ και nγ).

  • Σε ένα πλεοχροϊκό ορυκτό ο πλεοχροϊσμός δεν εμφανίζεται με την ίδια ένταση σε όλες τις τομές. Έτσι: 

    • Οι τομές παράλληλα στον οπτικό άξονα (μονάξονες) ή το επίπεδο οπτικών αξόνων (διάξονες) εμφανίζουν τη μέγιστη ένταση πλεοχροϊσμού.

    • Οι τομές κάθετα στον οπτικό άξονα δεν εμφανίζουν πλεοχροϊσμό.

    • Οι ενδιάμεσες τομές εμφανίζουν πλεοχροϊσμό με ενδιάμεση ένταση.


Nicols // Nicols //  
Πλεοχροϊσμός στον βιοτίτη.

Αρχείο video (βιοτίτης)


Nicols // Nicols //  
Πλεοχροϊσμός στην κεροστίλβη.

Αρχείο video (κεροστίλβη)


Nicols // Nicols //  
Πλεοχροϊσμός στον γλαυκοφανή.

Nicols // Nicols //  
Πλεοχροϊσμός στον χλωρίτη.

Nicols // Nicols //  
Πλεοχροϊσμός στον σταυρόλιθο.

Εξήγηση του πλεοχροϊσμού

 

Τομή βιοτίτη κάθετη στο σχισμό - Μέγιστη ένταση πλεοχροϊσμού

 

Α. Nicols // Β. Nicols // Γ. Nicols //

 

Σύμφωνα με τον οπτικό προσανατολισμό του βιοτίτη (βλέπε παραπάνω σχήμα) παράλληλα με τον σχισμό βρίσκεται ο nγ (Ζ) ή ο nβ (Υ) που είναι πρακτικά ίσοι, ενώ κάθετα στον σχισμό βρίσκεται ο nα (Χ) που είναι διαφορετικός.

Α. Όταν ο σχισμός είναι παράλληλος με το επίπεδο κράδανσης του πολωτή (Π), το πολωμένο φως διέρχεται ως nγ, υφίσταται σημαντική απορρόφηση και ο βιοτίτης εμφανίζει σκούρο καστανό χρώμα.

Γ. Όταν η τομή στραφεί κατά 90ο και ο σχισμός είναι κάθετος στο επίπεδο κράδανσης του πολωτή, το φως διέρχεται ως nα, υφίσταται μικρότερη απορρόφηση και ο βιοτίτης εμφανίζει ανοικτό καστανό χρώμα.

Β. Στις ενδιάμεσες θέσεις το φως διέρχεται εν μέρει ως nγ και εν μέρει ως nα και ο βιοτίτης εμφανίζει καστανό χρώμα με ενδιάμεση απόχρωση.

Σημείωση: Με μία τέτοια τομή βιοτίτη μπορούμε να προσδιορίσουμε ή να ελέγξουμε τη διεύθυνση κράδανσης του πολωτή στο μικροσκόπιο. Στρέφουμε την τομή μέχρι να λάβει το σκουρότερο χρώμα. Στη θέση αυτή ο σχισμός μάς δείχνει τη διεύθυνση κράδανσης του πολωτή. Έτσι, αν π.χ. το σκουρότερο χρώμα το έχει ο βιοτίτης όταν είναι τοποθετημένος όπως στην περίπτωση (Α), τότε η διεύθυνση κράδανσης του πολωτή είναι Α-Δ και συμπίπτει με το οριζόντιο νήμα του σταυρονήματος. Αν αντιθέτως το σκουρότερο χρώμα το έχει ο βιοτίτης όταν είναι τοποθετημένος όπως στην περίπτωση (Γ), τότε η διεύθυνση κράδανσης του πολωτή είναι Β-Ν και συμπίπτει με το κατακόρυφο νήμα του σταυρονήματος.

Αρχείο video (βιοτίτης)

 

Τομή βιοτίτη παράλληλη στο σχισμό (φύλλο βιοτίτη) - Δεν εμφανίζεται πλεοχροϊσμός

 

Α. Nicols // Β. Nicols // Γ. Nicols //
 

Το φύλλο βιοτίτη είναι πρακτικά κάθετο στους οπτικούς άξονες και, επειδή η γωνία 2V~0°, στην τομή προς όλες τις κατευθύνσεις βρίσκεται ο nβ (Υ).

Όποια θέση και να έχει η τομή, το πολωμένο φως διέρχεται ως nβ, υφίσταται σημαντική απορρόφηση ίδια με αυτή που υφίσταται ως nγ (αφού nβ = nγ) και ο βιοτίτης εμφανίζει σκούρο καστανό χρώμα σε όλες τις θέσεις. Επομένως δεν εμφανίζει πλεοχροϊσμό.

Αρχείο video (βιοτίτης)


 

Τα ισότροπα ορυκτά δεν εμφανίζουν πλεοχροϊσμό

 

Α. Nicols // Β. Nicols // Γ. Nicols //
 

Τα ισότροπα ορυκτά (π.χ. σπινέλλιος) έχουν ένα δείκτη διάθλασης (n) τον ίδιο προς όλες τις κατευθύνσεις. Όποια θέση ή προσανατολισμό και να έχει η τομή το πολωμένο φως διέρχεται ως n, υφίσταται την ίδια απορρόφηση  προς όλες τις κατευθύνσεις και ο σπινέλλιος εμφανίζει το ίδιο χρώμα. Επομένως δεν εμφανίζει πλεοχροϊσμό.